De 25 kenmerken van antroposofische poppen

Zoals de naam al zegt, vinden antroposofische poppen hun oorsprong in de antroposofie. Rudolf Steiner, de grondlegger van deze beweging, gaf aanwijzingen over hoe de ideale pop eruit zou moeten zien.

Er zijn een heel aantal dingen waaraan een antroposofische pop voldoet:

 1. De pop is handgemaakt. Vaak wordt een antroposofische pop gemaakt door een poppenmaakster die zich de technieken hiervoor heeft eigen gemaakt, soms ook maken de ouders de pop zelf.
 2. De pop is gemaakt van natuurlijke materialen, namelijk katoen en wol.
 3. De pop is hierdoor lekker zacht.
 4. En ze neemt snel de lichaamstemperatuur van het kind aan, waardoor ze ook nog lekker warm is. Dat is extra fijn om mee te knuffelen.
 5. De pop is gemaakt met speciale technieken waardoor de vormen zo zijn dat ze op een echte mens lijkt.
 6. Ook de verhoudingen van het hoofd, de romp en de ledematen zijn ten opzichte van elkaar zo dat de pop het evenbeeld is van een mens.
 7. De vormgeving van de pop is eenvoudig. Zo heeft de pop bijvoorbeeld wel handen, maar geen losse vingers. Wel hebben de handen vaak een aparte duim.
 8. De pop heeft geen duidelijke gezichtsuitdrukking.
 9. Ogen en mond zijn op de pop getekend met een speciaal potlood, of ze worden op een minimalistische manier geborduurd.
 10. Omdat de pop niet heel gedetailleerd gemaakt is (zie punt 5) laat het voor het kind de ruimte om te fantaseren over wat de pop voelt en of de pop slaapt of wakker is.
 11. Hierdoor is de pop niet alleen speelgoed, maar ook ontwikkelingsmateriaal.
 12. De gebruikte materialen helpen het kind om de tastzin te ontwikkelen.
 13. De pop dient als evenbeeld van het kind, waardoor het kind zijn eigen gevoelens gemakkelijk op de pop kan projecteren. De pop heeft daarom grotendeels dezelfde uiterlijke kenmerken als het kind.
 14. Bij het gebruiken van de pop als beeld van het kind, wordt niet alleen naar de uiterlijke kenmerken van het kind gekeken, maar ook de ontwikkelingsfase van het kind speelt hierbij een grote rol. Zo heeft een popje van een kind dat nog zo jong is dat het zijn benen nog niet gecontroleerd kan gebruiken ook nog slappe benen of zelfs een soort slaapzakje in plaats van benen.
 15. De poppen zijn met veel liefde en grote zorg gemaakt.
 16. De pop is uniek en past daardoor juist goed bij het kind waarvoor zij gemaakt is.
 17. de pop is gemaakt met speciale huidtricot zodat de huidskleur en structuur van een afstandje er realistisch uitzien.
 18. De haren van de pop worden net als de rest van de pop gemaakt van een natuurlijk materiaal, meestal wol en soms katoen.
 19. Ook de kleding van de poppen is gemaakt van natuurlijke materialen en vaak ze dat ze op kinderkleding lijkt.
 20. Alle bovenstaande kenmerken zorgen ervoor dat de pop niet alleen een uitgekiend speelgoed en ontwikkelingsmateriaal is, maar vooral ook dat ze MOOI is.
 21. Een antroposofische pop is meestal zo geliefd dat ze overal mee naartoe mag, ze zijn dus vaak in de buurt van kinderen te vinden.
 22. Op vrijescholen weten ze hoe dat werkt, daardoor zijn antroposofische poppen in elke kleuterklassen van een vrijeschool te vinden.
 23. Het uiterlijk van de poppen zorgt ervoor dat ook veel ouders er verliefd op worden.
 24. Deze poppen zijn niet alleen magisch om naar te kijken en om mee te spelen, het is ook een wonderlijke manier van handwerken om de poppen te maken.
 25. Door hun mooie, natuurlijke, zachte uitstraling wekken antroposofische poppen gevoelens van eerbied op. Zowel bij kinderen als bij volwassenen.