Waar komen zonnekindpoppen vandaan?

Zonnekindpoppen vinden hun oorsprong in de antroposofie. Ze worden daarom soms ook antroposofische pop, steinerpop of waldorfpop genoemd.

De oprichter van de eerste vrijeschool, Rudolf Steiner, gaf ouders aanwijzingen met betrekking tot het maken van een pop voor hun kind. Hij had allerlei argumenten waarom de poppen juist op deze manier gemaakt worden.

Hij gaf onder andere aan dat het gebruik van natuurlijke materialen heel belangrijk is voor speelgoed van jonge kinderen omdat zij daarmee hun tastzintuig het beste kunnen ontwikkelen.

In eerste instantie maakten vooral de ouders zelf de poppen, en vaak van restmateriaal of oude kleren. Later namen poppenmaaksters deze taak over.

Ondertussen is er prachtig materiaal voorhanden zodat de poppen er niet alleen mooi uit zien, maar ook stevig zijn om mee te spelen. En hoewel de uitgangspunten voor het maken van deze poppen steeds hetzelfde zijn, heeft elke poppenmaakster haar eigen stijl. En omdat het maken van zonnekindpoppen handwerk is, zijn geen twee poppen hetzelfde.