Een hemelvlinder geeft troost bij het overlijden van een kind

Als poppenmaakster krijg ik heel veel leuke en vrolijke verzoeken. Om een pop te maken voor de verjaardag van een kind bijvoorbeeld. Maar het komt ook met regelmaat voor dat ik een heel ander soort vraag krijg.

Zo kreeg ik op een dag een mailtje van een moeder wiens kind was overleden. Zij wilde dolgraag een pop met het uiterlijk van een engeltje. Een pop die haar overleden kindje voorstelde. Om zo het gemis voor het zusje van dit kind te verzachten. Die pop wilde ze bovendien graag zelf maken, als onderdeel van haar rouwproces.

Op het moment dat ze me deze vraag stelde had ik nog geen engeltje gemaakt. Maar voor deze moeder ging ik aan de slag. Ik gebruikte het patroon van de lijs van 30 cm (uit de cursus) en ik ontwierp er vleugels bij.

Om de pop een zo engelachtig mogelijk uiterlijk te geven, vond ik het het mooist om haar alleen een broekje aan te geven. Op die manier kwamen de vleugels heel mooi tot hun recht. Maar het engeltje zou natuurlijk ook heel goed een pakje aan kunnen hebben wat gemaakt is van de kleertjes van het overleden kind, om het zo nog persoonlijker te maken.

Ook de haren van dit popje zijn hoogblond, als van een engeltje uit de hemel. Ook daarvoor kan de echte kleur van de haren van het kind gekozen worden.

Ik noem deze popjes Hemelvlinders. Omdat ze symbool staan voor een kindje dat een plekje in de hemel heeft, maar dat in de vorm van de pop toch nog een beetje op aarde is. Zoals een vlinder vliegt door de lucht en soms hoog aan de hemel fladdert en soms naast je zit in de tuin. Ik ben dankbaar dat ik deze moeder mocht helpen om het overlijden van een kind net een beetje draaglijker te maken.

Wil je zelf een hemelvlinder maken? Dat kan met het patroon van de kleine lijs uit de cursus. De vleugels tekende ik er los bij en zijn gemaakt van 2 lagen vilt met een laag versteviging ertussen.