Welke vorm zonnekindpoppen hoofd past het best bij jouw pop?

Bij het maken van een poppenhoofd voor zonnekindpoppen zijn er allerlei “regeltjes”.
De gezichtslijnen maak je op een bepaalde manier, zodat het hoofd een mooie vorm krijgt. Hoewel het op verschillende manieren kan, is het resultaat uiteindelijk steeds hetzelfde.

Toch kun je je pop een heel ander uiterlijk geven door die lijnen net even anders aan te brengen.

De ogenlijn zit meestal in het midden van het hoofd zit. Dit is de plaats die meestal gekozen wordt voor het maken van een pop.

Door hiermee te variëren kun je heel andere poppen maken. De plaats van die ogenlijn kun je namelijk verschuiven. Als je eens op straat (of gewoon thuis ;-) ) om je heen kijkt, en kijkt waar die “lijn” zit bij de mensen om je heen dan kan je iets opvallen.

Bij jonge kinderen (voor wie je de poppen maakt) zit de lijn zo ongeveer in het midden van het gezicht. Bij een heel jonge baby zit hij iets onder het midden. En bij een ouder iemand zit deze lijn juist een beetje boven het midden.
Vooral als je poppen maakt voor bijvoorbeeld toneel of poppenspel, is dit een handig weetje. Zo kun je het gezicht van de pop zó maken dat het de gewenste leeftijd goed weergeeft. Het lijkt een heel klein detail. Toch is voor alle kijkers zo meteen duidelijk of het om een volwassene gaat of om een kind. Gewoon omdat we onbewust weten hoe dat zit. En dat maakt het spelen van een poppenspel direct een stukje makkelijk.