Karin Neuschutz was een belangrijke inspiratiebron voor me

Karin Neuschutz is een bekende in de poppenmaakwereld en ze verstaat haar vak. Ze heeft al enkele boeken uitgebracht en steeds weer overtreft ze zichzelf.

Ze is dan ook een van mijn belangrijkste inspiratiebronnen geweest toen ik begon met poppen maken. De werkbeschrijvingen zijn duidelijk en met tekeningen erbij zodat je goed ziet wat je moet doen. Mits je al wat ervaring hebt, anders kun je toch wel tegen problemen aanlopen.

Ze gebruikt wat andere technieken dan in de nederlandse poppenboeken uitgelegd worden, en dat kan verwarrend zijn.

Niet al haar boeken zijn in het nederlands vertaald en dat maakt haar werk voor een groot deel van de nederlandse poppenmaaksters onbereikbaar.

Enkele van de boeken die ze schreef zijn

  • “Laat de poppen leven” over kinderen, poppen en poppenspel
  • Die Waldorfpuppe, waarin ze stap voor stap laat zien hoe je een zonnekindpop maakt
  • Sewing Dolls, een vernieuwde versie van Die Waldorfpuppe met weer heel nieuwe patronen en technieken erin verwerkt
  • Stofftiere, een boek over het maken van dieren van stof

Bij sommige dingen vind ik de nederlandse werkwijze het prettigst en bij andere dingen de werkwijze zoals Karin Neuschutz die beschrijft. Bijzonder genoeg had dat tot gevolg dat ik de poppen naar de patronen uit Sewing Dolls wat vormloos vond, terwijl de poppen in het boek juist heel mooi zijn van vorm.

Voor mij betekende dat uiteindelijk dat ik op zoek ben gegaan naar de beste combinatie van patroon en werkwijze. Het was de aanleiding om zelf patronen te gaan ontwerpen en uiteindelijk ook een cursus poppen maken samen te stellen. Die cursus is te koop via deze website.