Een stoffen (baby)pop kan mogelijk helpen bij een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel

Een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat er voldoende feel-good hormonen aangemaakt worden, waardoor iemand als hij eenmaal volwassen is stressbestendig en gelukkig is.

Omdat een pop van zachte en natuurlijke materialen dezelfde gevoelens oproept als die een moeder heeft voor haar kind, kan het “zorgen voor” zo’n pop helpen bij het aanmaken van de hormonen, zoals een moeder die aanmaak wanneer ze zorgt voor haar kind. De voorwaarde om dit te laten gebeuren is dat het kind dit als voorbeeldgedrag ziet bij de ouders. Ofwel omdat er liefdevol met een babybroertje of zusje wordt omgegaan, ofwel omdat de pop behandeld wordt als een klein kindje.

Door de pop vast te houden als een baby, haar in haar gezichtje te kijken en haar ‘s avonds met zorg in een bedje te leggen, wordt dit proces in gang gezet. De liefdevolle gevoelens voor de pop zorgen voor het aanmaken van de juiste hormonen in de hersenen en hoe vaker de hersenen dit oefenen als een kind jong is, hoe gemakkelijker het wordt. In het latere leven kan dat bijdragen bij een ontspannen levenshouding, die maakt dat iemand stressbestendig is.

Een zachte pop van natuurlijke materialen, zoals wol en katoen, neemt de lichaamswarmte van een kind over, waardoor het vanzelfsprekender is om de pop op deze manier te behandelen. Een waldorfpop of zonnekindpop is daarom uitermate geschikt als speelgoed en hulpmiddel bij de opvoeding.

Het steeds weer liefde voelen voor de pop is zo een oefening van het steeds weer kalmeren van het zenuwstelsel. Een vaardigheid die zo tijden shet spel geleerd wordt voor het leven.