Poppenkast maken van kartonnen doos (met video)

Wil je zelf een poppenkast maken en ben je op zoek naar een werkbeschrijving? Probeer dan deze eens. Gemakkelijk, goedkoop en je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt.

Deze beschrijving is voor een poppenkast van karton. Dat lijkt in eerste instantie misschien niet zo’n geschikt materiaal, omdat het kwetsbaarder is dan hout. Toch is het een goede oplossing. Je hebt hem namelijk zo gemaakt. En als het poppenkast spelen zo goed bevalt dat je toch nog een degelijker model wilt, dan kan dat altijd nog.

Op de video kun je zien dat ze eerst een speelvak uitsnijdt uit de grote kant van een stevige kartonnen doos. Let op, ze laat een klein stukje over om om te vouwen als toneel.

Vervolgens beplakt ze de doos. Hier kun je het papier voor nemen wat je zelf mooi vindt en als je het echt fraai af wilt werken, kun je de doos zelfs met stof en boekbinderslijm beplakken.

De gordijntjes in het voorbeeld zijn van rood karton. Ook hier kun je ervoor kiezen om een klein lapje stof te gebruiken om het geheel af te maken.

Leuk detail vind ik wel dat ze op het eind de planken tekent van het toneel en zoonlief wilde er zelfs spijkers in anders zouden ze niet blijven zitten.

Zo kun je dus heel snel en eenvoudig een toch mooie poppenkast maken van een kartonnen doos. Succes!