Een zonnekindpop is een pop zonder gezichtsexpressie

Het verschil tussen een gewone pop en een zonnekindpop

Gezichtsexpressie is bij een traditionele zonnekindpop niet aanwezig. Ogen en mond zijn zelfs maar licht aangeduid en niet duidelijk vormgegeven. En een neus is er over het algemeen niet eens. Maar waarom is dat eigenlijk?

De meeste poppen hebben tegenwoordig heel duidelijke gelaatstrekken. De ogen zijn ofwel open of ze kunnen open en dicht. De mond heeft vaak de vorm van een glimlach. En het gezicht is tot in detail uitgewerkt.

Waarom is dat bij zonnekindpoppen zo anders?

De gezichtexpressie belemmert de creatieve ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van het kind is het goed als het de ruimte heeft om alles wat het wil uitdrukken in het spel, ook kan uitdrukken. Dat betekent dat een pop zo vormgegeven moet zijn dat ze slaapt of wakker is, of blij is of verdrietig. Net naar gelang het kind wat wil spelen.

Een pop met ogen die open en dicht kunnen, heeft de ogen dicht als ze ligt. Dat betekent dat het lastig is om de pop in het spel wakker te laten zijn.

Een zonnekindpop daarentegen heeft geen duidelijk open of dichte ogen en daardoor is er meer ruimte voor de fantasie van het kind tijdens het spel. En dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de creativiteit.

Deze creativiteit wordt vaak gezien als “kinderspel”, maar het is onder andere ook de voorbereiding op het leren probleemoplossend denken. Een heel belangrijke fase dus om juist te ontwikkelen.