Hoe werkt een zonnekindpop op de tastzin?

De tastzin is een van de 12 zintuigen zoals die in de antroposofie als uitgangspunt genomen worden voor de ontwikkeling van de mens en daarom ook voor de opvoeding van het kind.

In de eerste zeven levensjaren worden de vier basis zintuigen ontwikkeld. De tastzin, de levenszin, de bewegingszin en de evenwichtszin.

De tastzin is breder dan alleen de tast die normaal als een van de zintuigen gezien wordt. De tast staat alleen voor het fysieke tasten, het echt aanraken en voelen van iets. De tastzin staat daarnaast ook voor het aftasten en aanvoelen van bijvoorbeeld een bepaalde situatie.

Die tastervaring is in het moment van spelen belangrijk, maar dus ook voor later. Door in de opvoeding de juiste tastervaringen aan te bieden aan een kind, kan de tastzin zich goed ontwikkelen.

Voor een gezonde ontwikkeling is het goed dat een kind zoveel mogelijk met speelgoed van natuurlijke materialen speelt. En natuurlijk horen aanraking, dragen en knuffelen ook bij de tastervaringen.

Als deze tastzin goed ontwikkeld is, zorgt deze voor een “thuis-gevoel”. Voor de rest van het leven.

Een zonnekindpop is daarom gemaakt van natuurlijke materialen, wol en katoen. Daardoor voelt de pop lekker aan en neemt de lichaamswarmte van het kind over. Voor een jong kind wordt de pop zacht gevuld, waardoor die lekker flexibel is. Voor een ouder kind wordt een pop wat harder gevuld, zodat de stevigheid van de pop als het ware overeenkomt met de stevigheid van het kind op die leeftijd.

De natuurlijke materialen geven een heel andere ervaring dan die van een kunststof pop die koud blijft aanvoelen en bovendien erg hard is.

Wil je zelf de materialen eens ervaren bij het maken van een pop? In de cursus poppen maken leer je het hele proces.